zondag 14 oktober 2012

Schone voeten

Op het NKT vorige week geleden heb ik me wederom verbaasd over het volstrekte gebrek aan regels over de hygiëne op de mat. Want, judo is op zijn zachtst gezegd een close contact sport, waarbij het judogi gelukkig veel bescherming biedt tegen viezigheid en infecties, maar de voeten daarom net zo veel aandacht zouden moeten krijgen als de handen. Alles schoon, en dat wil niet alleen zeggen: nagels knippen en thuis wassen. We hebben zo veel aandacht voor het kostbare merkje op het judogi, en wie een piercing zou dragen, mag naar huis - gevaarlijk ! - maar wie geen zori draagt buiten de mat, dat moet allemaal kunnen?

Ik heb me vooral verbaasd dat slechts een kleine minderheid zori of slippers gebruikt. Men loopt gewoon blootsvoets, vanaf het moment dat men omkleedt tot en met het moment dat men weer omkleedt. Door de hal, langs de mat, op de mat. Alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is. 
blote voeten op straat?

Nu gebeuren er geen ongelukken, en dat zal wel de reden zijn waarom de JBN daar niks aan doet. Nee, we strooien niet met glas op een toernooi, dus dat judoka ergens in kunnen trappen, is niet zo waarschijnlijk. Het moest maar eens gebeuren dat de regerend kampioen niet op de mat kan stappen of verliest omdat hij/zij vlak voor het betreden van de mat in iets scherps zou trappen !
Toch is het grootste gevaar niet een glassplinter, maar alle onzichtbare troep die wij meenemen onder onze voeten en die we verspreiden door zweet en tsugi-ashi over de mat. 

Het lijkt allemaal muggenzifterij, maar die zori draagt de klassieke budoka niet voor niets. En uiteindelijk is in dit geval het respect voor de hygiëne van de ander, ook je eigen behoud. Wederzijds profijt. Samen schone voeten. Zo zó normaal moeten zijn!

4 opmerkingen:

  1. "Alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is."

    Misschien is dat tegenwoordig ook wel zo Mitesco..... jammer, maar ja. Wél realiteit!
    En dat is niet alleen iets dat wij Westerlingen op ons konto kunnen schrijven hoor. Niet zo lang geleden immers kon ook worden waargenomen hoe enkele Japanse Sensei met een kohaku rang rustig met blote voeten van de mat stapten, NAAR BUITEN LIEPEN (ja nog steeds met blote voeten) en daar een sigaretje gingen roken, hangend tegen een muur. En dat waren bepaald niet de minsten!!

    Ik weet het, ook ik blijf mij er tegen verzetten, maar judo is gewoon AL LANG niet meer datgene, dat wij daar onder verstaan. Het is iets anders geworden, conform wat men daar tegenwoordig onder WIL verstaan. Reigi/Reishiki is van geen belang meer en wordt nog slechts gevolgd voor zover dat onderdeel van de spelregels uitmaakt. Dus: we groeten voor "de tegenstander" (moet immers van de scheids) en daarna kan ons die hele tegenstander geen barst meer schelen zolang we maar winnen. De coach wijst ons langs de kant luidkeels op de mogelijkheden die wij hebben om de spelregels te misbruiken om te winnen, dus echt in het geniep gebeurt het nou bepaald óók niet.

    Zori? Ach Mitesco..... wake up. Ik zie Sensei niet alleen tijdens gewone trainingen maar zelfs tijdens ceremoniële activiteiten en examens gewoon zonder groeten de mat op- en af banjeren, zonder zori of wat ook.

    Ik vraag mij al lang af (dat weet je) wat DIT judo nog de moeite waard maakt. Er zijn zóveel waardevolle zaken in het judo verloren gegaan.....

    Triest.

    En dan nog even praktisch: instructeurs van nu zouden zich moeten realiseren, dat naast schone voeten en handen tevens korte nagels van belang zijn. Het introduceren van huisvuil op de tatami waar kleine wondjes maar zó kunnen ontstaan is vragen om infecties.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vervelend maar waar...
    Hoewel er in onze dojo wel nog aandacht aan wordt geschonken. Het voelt alsof wij een klein Gallisch dorpje zijn die nog moedig weerstand biedt aan deze denigratie van onze sport...

    BeantwoordenVerwijderen