zondag 5 augustus 2012

Waarom het witte judopak?

Update: nieuw artikel hier
 ---------------------------------------------------------------------------
-- Artikel door Mark Lonsdale --
Het blauwe judopak

op het niveau gele en oranje band geen blauw pak!
Het zou gemakkelijk moeten zijn om te beslissen welke kleur judopak je moet kopen, wit of blauw. En toch maken zoveel judoka en hun ouders de verkeerde keuze door voor de coole blauwe te gaan. Maar is dat verkeerd, kun je denken. Is het blauwe pak niet officieel goedgekeurd voor wedstrijden?

Antwoord: het is belangrijk om in te zien dat de meeste recreatieve judoka (meer dan 90%) nooit op het wedstrijdniveau zal komen waarbij ze een blauwe judogi nodig hebben. Blauw is alleen verplicht bij nationale en internationale toernooien en alleen als de judoka als tweede wordt opgeroepen. Even de advocaat van de duivel spelen nu:

Heb ik een blauwe judogi? Ja.
Draag ik het in de training? Bijna nooit.
Waarom niet bij de training? Omdat het blauwe pak er alleen is voor nationale en internationale wedstrijden. Ik heb een Japanese-made Mizuno Yusho, precies de juiste maat, in de kast tot het nodig is.
Draag ik het bij het onderricht? Nee, ik wil niet het slechte voorbeeld geven aan mijn studenten (hoewel veel judoleraren die nooit op elite niveau hebben meegedaan aan wedstrijden, ze gewoon dragen bij de les).
Wanneer zou ik mijn blauwe judogi in de dojo dragen? Op het zeldzame moment dat alle drie van mijn witte judogi in de was zitten of doorweekt zijn op een trainingskamp van meerdere dagen.
Zou een judoka die een blauwe judogi aantrekt uit de dojo worden gegooid? Niet in de VS of Europa, maar waarschijnlijk wel in Japan.
Kun je een blauwe judogi dragen in een kata competitie? Nee.
Kun je een blauwe judogi dragen in de Kodokan? Men fronst de wenkbrauwen maar men is clement voor elite judoka op reis.
Dragen de Japanners ooit een blauwe judogi? Ja, maar alleen als het gaat om IJF wedstrijden en training camps wanneer de witte judogi allemaal nat zijn van de ochtenddtraining.

Judo is een gevechtskunst en sport met veel tradities. Sommigen zijn goed, sommigen minder. We buigen in judo om respect te tonen voor de dojo en de andere judoka; we doen onze schoenen uit voor we op de mat stappen. We leren de Japanse judo terminologie. Een andere traditie die we gehandhaafd hebben, is dat we de witte judogi hebben, wat de zuiverheid van het judo en de zuiverheid van geest uitdrukken. In een gevecht waarin je nauw contact hebt met een ander, is het ook fijn om te weten dat de judogi van de andere studenten schoon zijn. Dat kun je veel moeilijker zien als ze een donkere kleur aan hebben.

Nieuwe regels blauwe judogi

De introductie van de blauwe judogi door de IJF was een manier om judo interessanter te maken voor de televisie, en voor de toeschouwers om de verschillende judoka uit elkaar te houden. Natuurlijk is het ook een duidelijk voordeel voor de scheidsrechters om te kunnen zien wie de competitors zijn. Maar waarom heeft de IJF recent de regels veranderd voor welke kleur eerst wordt opgeroepen?

Tot eind 2011 was de eerste judoka die opgeroepen werd, altijd in de blauwe judogi gekleed. Maar als je dan weet hoe de loting in elkaar zit, wordt de hoogst geplaatste altijd als eerste opgeroepen. Dat betekende dat de eerste judoka, de topjudoka, altijd blauw droegen en dus ook meer aandacht kregen van de televisie-camera’s. Tegelijk werden dan ook de foto’s van de kampioenen gemaakt terwijl ze blauw droegen. Ook op het erepodium droegen ze nog hun blauwe judogi.

Het gevolg was dat veel junior-judoka hun helden wilden imiteren en dus kochten ze ook een blauwe judogi voor de training, wat een hoop problemen opleverde. Allereerst is de witte judogi nog steeds verplicht voor alle wedstrijdjudoka, en zelfs als een blauw pak is toegestaan, mag iedere judoka nog steeds wit aan. Blauwe pakken zijn ook verboden op traditionele kohaku rood/wit shiai. Verder protesteerden zelfs de fabrikanten dat ze de vraag naar blauwe judogi niet aankonden!

Dus werden voor 2012, en ook om te verwijzen naar de tradities van het judo, de rollen omgedraaid. De eerste judoka die nu wordt opgeroepen draagt wit, en de tweede blauw. En bij alle medaille-ceremonies, moeten de judoka in wit op het podium. Het resultaat zal zijn dat de kampioenen gezien en gefotografeerd worden in wit – zoals het hoort.

In de dojo

Los van internationale competitie, heb ik er op club niveau geen moeite mee als mijn studenten trainen in een blauwe judogi, als ze geen andere hebben. Maar ik leg hen uit – en hun ouders – dat de witte nog steeds verplicht is voor wedstrijden. Voor nieuwe studenten, heeft onze dojo alleen witte judogi in de verkoop. Als ze per se een blauwe willen, moeten ze die zelf kopen, maar dat wordt ontmoedigd. Net zoals wanneer er een nieuwe student komt met een jujitsu gi, helemaal vol patches en met een nauwere maat, leg ik uit dat ze die kunnen dragen voor een korte tijd (twee weken), maar dat ze dan een normaal judokpak moeten kopen. (…)

Dus, stelletje smurfen – investeer in een witte judogi van goede kwaliteit en houd de blauwe voor het NK!


Mark Lonsdale is een USJF, USJA en USA JUDO "certified National Judo Coach" en voormalig internationaal wedstrijdjudoka

Met zekerheid de lelijkste foto ooit, die ik nog blauwer heb gephotoshopt dan hij al was. Blauw-blauw en dan die pakking!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten