zondag 15 januari 2012

Innerlijke houdingen (1) Muga-mushin 無我無心

Mokuso

Op 1 december 2009 schreef ik al een blog over Mokusō 黙想, wat ik opnieuw onder de aandacht bracht toen ik schreef over Kiotsuke (気を付け). Mokuso is een van de mogelijk begin-commando’s aan het begin van een judoles. Het is vertaald: meditatie, contemplatie. Moku 黙 = zwijgen, stil zijn. So 想 = denken, concentreren. In het laatste kanji ziet dat de basis bestaat uit de radicaal ‘shin’心, wat het hart, het gevoel betekent.

Dat laatste, dat hart, moet proberen leeg te worden, om de juiste geestelijke gesteltenis te hebben. En over de gesteltenissen, de houdingen, daarover gaat deze blogserie.

Waar concentreren we op tijdens de Mokuso? Gaan we dan zitten denken aan onze alledaagse bezigheden? Nee, dat verstrooit. Gaan we denken aan winnen van anderen? Sommigen doen dat, maar dat is niet de kern. Het gaat er om, dat je jezelf leeg maakt. Het bewustzijn te zuiveren. Alle gedachten en onrust wegdenken. Je diep concentreren, je ademhaling tot rust brengen, je ogen sluiten en als het ware even mediteren. De kern van je menszijn ervaren, je zwaartepunt focussen en je natuurlijke balans instellen.

Wat je dan misschien bereikt is:

Muga mushin

Muga-mushin 無我無心 bestaat uiteraard uit twee woorden van elk twee kanji.
Muga 無我 is letterlijk: ‘geen ego, geen ikje, geen zelf’. Het komt eigenlijk van het Sanskriet: ‘anātman’. Het gaat niet om het verlies van zelfbewustzijn en dus echte leegte, maar om het loslaten van je ego. Het kanju ‘mu’ kennen we overigens ook uit andere combinaties. Iemand die net op de mat stapt en nog geen kyu-examen heeft gedaan, noemen we mukyu (無級) en degenen die nog geen dangraad hebben: mudansha (無段者). Letterlijk dus: geen graad. En zo ook: muga: geen ego. Een hele belangrijke houding op de tatami!

Mushin 無心 is natuurlijk een moeilijke. Want je moet juist wel een wakkere en actieve ziel hebben, wat blijkt bij de twee andere houdingen van de geest die we nog gaan behandelen: junanshin en zanshin. Je moet je in het judo niet ontdoen van je geest! Wat ‘mu’ hier betekent is dit: je moet de inhouden die jou als het ware weerhouden van openheid en ontspannenheid, er uit gooien. Maak het leeg van vooroordelen, fixaties, angsten, problemen, negatieve ervaringen.

Muga mushin betekent dan zoveel als: zet je ego stil en zet je malende gedachten stil.

En als het dan gaat over stilzetten… dan zijn we weer bij Mokuso. Ga in seiza zitten. Sluit je ogen of focus ze op een punt zodat je niet hoeft na te denken over wat je ziet. Wees stil. Geniet even van dat je er bent, en dat je er mag zijn zoals je bent. Niemand denkt negatief over jou, je bent geweldig! Maar puur in jezelf, niet om een ander daarmee te benadelen. Voel je als het ware in een staat van genade. En adem diep in en uit, voel de energie (ki) door je heen stromen. Een lichamelijke en geestelijke staat van geluk en rust. Innerlijke vrede. Heel puur, zonder beelden, zonder piekeren, zonder oordeel.

Vrijheid

Wie zo zichzelf leegmaakt, wordt als het ware een tabula rasa, een onbeschreven blad. De training kan beginnen. Wat de sensei ook zegt, wat je partners ook doen, alles is goed. Je voelt je vrij, hebt geen blokkades, bent soepel van binnen. Ja, die houding opwekken aan het begin, is net zo belangrijk als de fysieke warming up. Het voorkomt blessures, omdat de vrije geest ook voert tot ontspannen spieren. Geestelijk ben je vrij van angst, zelfs voor partners die vol met hun eigen ego zitten. Want wie kan jou van je vrijheid beroven? Zonder te gaan zweven, word je ongrijpbaar. Zonder te vluchten, word je van binnen een leeg judopak, een mens die er is en niet is, die komt tot harmonie en een diepe band met de ander, omdat niets een echte relatie in de weg zit.

Alle technieken die deze judoka doet, gaan licht en bijna vanzelf. Want hij denkt wel na bij wat hij doet, maar zonder enige bijgedachte. De concentratie is zuiver, de techniek ontspannen. De geest is onbewogen, wordt niet meer afgeleid. We noemen dat ook wel Fudōshin (不動心 – een onbewogen en stabiele geest). Fudoshin is het gevolg van muga mushin. Je staat sterk in je schoenen… pardon, op je blote voeten.

Judo is een weg voor vrije geesten. Mensen zonder ego en zonder beslommeringen. Muga Mushin…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten