woensdag 1 juni 2011

Judo brengt mensen niet altijd bij elkaar



De Israëlische judoka Arik Zeevi wint in een kwalificatiegevecht voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen te Moskou (afgelopen zondag) in de kwartfinale van de Egyptenaar Ramadan Darwish. Deze weigert hem na afloop de hand te schudden. Ook niet als de scheidsrechter hem daartoe nogmaals maant.

Hier word ik dus helemaal verdrietig van. Geen woorden voor. Jita kyoei? Judo zou mensen bij elkaar moeten brengen, zoals ik eerder kon berichten over geslaagde initiatieven waarin juist Joden en Moslims samen trainen. Maar in dit type competitie ligt het blijkbaar anders. Een schande.

5 opmerkingen:

  1. Ver gezocht. De Egyptenaar groet af en dat is m.i. voldoende volgens de etiquete van het judo. Afgroeten en dan ook nog eens een had geven is dubbel op. Ik heb hier geen problemen mee!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het niet met je eens, Peter. Meneer Mitesco heeft best een punt. Het is niet verplicht, maar nu komt het wel erg stom over. Je kunt ook een teken van goede wil geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Strikt genomen is het geven van een hand niet conform de etiquette. In veel culturen wordt dit sowieso niet gedaan. En als je dat erin betrekt, wordt de context ineens belangrijk.

    Wanneer er sprake is van het niet willen geven van een hand OMDAT het hier om een Israëliër gaat, is er iets geheel anders aan de hand dan wanneer het niet willen geven van een hand voortkomt uit het willen volgen van de etiquette. Om maar eens wat te noemen.

    Iets anders is, dat de Ritsu-rei ook niet echt was wat het zou moeten zijn.... zoals tegenwoordig wel vaker te zien is. Het is verworden tot een soort van haastige verplichting.

    Het wachten is op het moment dat we daar óók mee stoppen en van de mat afwandelen onder het uitroepen van "Yoooooohhhh Laaaaterrrrr".

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is voor mij ook geen afgroeten.
    Hier staat officieel hansoku-make voor.
    Een hand schudden is inderdaad niet verplicht

    BeantwoordenVerwijderen